Peletiranje je općeprihvaćen i uvriježen način pripreme hrane za konje koji podrazumijeva različite postupke mehaničke i termičke obrade. Važno je istaknuti da se za stvaranje peleta ne koriste umjetna veziva, već se pelete oblikuju protiskivanjem kroz rupičaste matrice.

front3

Prednosti peletiranja su sljedeća:

  • Zdravstvena ispravnost i mikrobiološka čistoća
    Termičkom obradom sastojaka smanjuje se sadržaj nepoželjnih mikroorganizama i njihovih toksina u hrani, a time i njihov nepovoljan utjecaj na organizam konja koji se može manifestirati u pogledu slabljenja imunološkog sustava, alergijskih reakcija različitog intenziteta, razvoja tumorskih bolesti itd. Naime, najveći dio toksina koje konji unose u organizam dolazi od zdravstveno i higijenski neispravne hrane, žitarica i voluminozne hrane kontaminirane plijesnima.
  • Opća zdravstvena otpornost
    Zbog specifične anatomske građe i načina uzimanja hrane kod konja, pri čemu sudjeluje snažan udisaj, vrlo često dolazi do dišnih iritacija ili oboljenja. Uzimanjem hrane koja može sadržavati prašinu sa sitnim česticama različitog zagađenja – fizičkog, kemijskog ili mikrobiološkog oblika, otvaramo put mnogo učestalijim respiratornim problemima. Kod peletiranja hrane bitno se smanjuje čestična zagađenost i olakšava uzimanje hrane.
  • Homogeniziranost hranjivih sastojaka i uniformiranost pelete
    Zajamčena ujednačenost hranjivih sastojaka i tvari u svakom dijelu pojedine pelete po principu „SVI SASTOJCI U SVAKOJ PELETI". Zbog uniformiranosti niti jedna komponenta hrane ne može ostati nepojedena, što je čest problem kad se hrana miješa ručno.
  • Visoka probavljivost peleta
    Kod konja hranjenih ručno izmiješanom hranom karakteristična je pojava pojedinih, najčešće zrnatih sastojaka hrane u fecesu. Mehanička i termička obrada sastojaka kod peletirane hrane poboljšava hranidbenu vrijednost i probavljivost hranjivih sastojaka.
  • Spriječavanje selektivnosti pri uzimanju hrane
    Problem probirljivosti u ishrani konja je vrlo čest. U nepeletiranoj hrani konji imaju mogućnost selektivno odabrati i pojesti samo pojedine sastojke hrane.
  • Precizno planiranje i provođenje (doziranje) određenog režima ishrane
    Ako se hranidbene potrebe vašeg konja promjene bit ćete u mogućnosti jednostavno i brzo hranu prilagoditi njegovim hranidbenim potrebama.
  • Jednostavna manipulacija i skladištenje hrane
    Peletirana hrana zauzima manje prostora, a smanjen je rasip i prašenje hrane.
  • Produžen vijek trajanja i očuvanosti hranjivih sastojaka
    Umjerene promjene temperature nemaju utjecaj na sastav, strukturu i okus peletirane hrane.
  • Prilagodljiva za ishranu starih konja sa zdravstvenim problemima
    Namakanje u mlakoj vodi čini pelete mekšima i lakšima za žvakanje, a time i peletiranu hranu pogodnu za ishranu konja s dentalnim problemima nastalim uslijed procesa starenja.

eu efrr

Certifikati

ISO 9001

iso kusic

  • Od 13.09.2002 tvrtka "Kušić promet" ima sistem kvalitete proizvodnje ustrojen prema ISO 9001-2000 certifikatu.
  • Više o ISO-u možete saznati ovdje http://www.iso.org/.

HACCP

haccp kusic

  • HACCP - Hazard Analysis Critical Control Point
  • Sustav upravljanja sigurnošću prehrambenih proizvoda predstavlja sustavan pristup sprječavanju ili najvećem mogućem smanjenju rizika u prehrani.

Preuzimanje kataloga